Aguélimuseet presenterar Den enklaste vägen är inte alltid rakt fram

Mina framträdanden — 6 april 2024

Den enklaste vägen är inte alltid rakt fram
13 april – 4 maj
Vernissage lördag 13/4 kl 13.00
Aguélimuseet i samarbete med Konstfrämjandet VästmanlandDen enklaste vägen är inte alltid rakt framKonstfrämjandet Västmanland bjöd in mig att skapa en separatutställning inom projektet The Risk of Collapse och eftersom jag hade en pågående konstnärlig förstudie i Sala Silvergruva så passade jag på att bjuda in min kollega Isabelle Engman. Isabelle är kompositör och har gjort musik till flera av mina tidigare filmer. Hon är även initiativtagare till samarbetet med Sala Silvergruva. Med stöd från Kulturbryggan har vi undersökt filmens beståndsdelar i relation till det underjordiska rummet och dess mytiska historia. Vi hoppas kunna öppna en utställning i gruvan under sommaren 2025.

På Aguélimuseet visar vi video, ljud och skulptur. Här följer inbjudan:

Videoverket Den enklaste vägen är inte alltid rakt fram är skapat utifrån erosionsprocessernas rörelser i, och förflyttning av, landskapet. Vattnet har en lyhördhet gentemot andra material som ger uttryck för motstånd. En lyhördhet som även de tidiga gruvarbetarna hade, som byggde på en intuitiv praktisk kunskap om mineralernas rörelse och bergets sprickbildning utifrån ådringen. När Gustav Vasa effektiviserade silverbrytning i Sala för att öka lönsamheten, var den praktiska kunskapen inte värd något och stora ras  uppstod.

Med en kroppsmonterad kamera har Ida Lindgren filmat rörelserna genom gruvgångarna. Det dolda och det synliga blir aktivt genom lampans sökande. I ljudet finns vattnets konstanta porlande, droppande.

Ida Lindgren, konstnär och filmare, utforskar hur makt manifesterar sig i olika rum i samhället och hur detta tar sig uttryck i våra kroppar. Med utgångspunkt i relationen mellan omsorg och kontroll, ställer hon frågor om strukturers inflytande över såväl människans som materialens agens.

Isabelle Engman, uppvuxen i Norberg och verksam i LA, är kompositör till film men släppte också en soloskiva 2023 med hemstaden Norberg som främsta inspirationskälla. Isabelle är också initiativtagare till samarbetet med Sala Silvergruva där de planerar en utställning sommaren 2025.

Konstnärerna och Konstfrämjandet Västmanland finns på plats och berättar om sitt arbete.

Utställningen är en del av Konstfrämjandet Västmanlands utställningsserie Risk of Collapse och ett samarbete med Aguélimuseet.

“The Risk of Collapse är Konstfrämjandet Västmanlands framväxande utställningsprogram för vuxna som tar en utgångspunkt i Norberg och ortens relation till gruvras. Med en serie utställningar runt om i Västmanland vill vi konstnärligt ta oss an rädsla som bor i ett samhälle och titta på vad som döljer sig bakom. Därför har vi bjudit in konstnärer och skribenter med ett starkt samhällsengagemang och bett dem att fritt förhålla sig till det nya postpandemiska samhälle vi nu lever i.”
Läs mer på 
https://vastmanland.konstframjandet.se/projekt/the-risk-of-collapse

Utställningen finansieras av Kulturbryggan, Kulturrådet, Region Västmanland och Folkrörelsernas Konstfrämjande.

Konstkuben öppnar i Söderfors

Mina framträdanden — 16 oktober 2023

Jag har fått äran att delta i Region Uppsalas projekt Konstkuben tillsammans med konstnären Roine Jansson. Det var vatten och järn som byggde Söderfors sa de till mig när jag blev tillfrågad.  Så med utgångspunkt i Dalälven har jag undersökt vattnets egenskaper i relation till stenens förmåga att lagra tid. Titeln på mitt videoverk, Den enklaste vägen är inte alltid rakt fram, är inspirerad av erosionsprocessernas rörelser i landskapet.

Konstkuben vid Bruksskolan i Söderfors med verk av konstnärerna Ida Lindgren(video) och Roine Jansson(målningar).
Foto : Staffan Claesson

Efter öppningen den 14e oktober kommer vi har följande programverksamhet:

Onsdag 18 oktober – Skolan möter konstnärerna (ej publikt evenemang)
Onsdag 1 november kl. 10.00 och 14.00  – Workshops med Ida Lindgren och Roine Jansson på Söderfors bibliotek.
Onsdag 8 november kl. 17-18 Konstnärssamtal

Konstkuben är på plats fram till den 12 november 2023 och är kurerat av Klas Hällerstrand.

Konstkuben vid Bruksskolan i Söderfors med verk av konstnärerna Ida Lindgren(video) och Roine Jansson(målningar).Foto : Staffan Claesson

Konstkuben vid Bruksskolan i Söderfors med verk av konstnärerna Ida Lindgren(video) och Roine Jansson(målningar).
Foto : Staffan Claesson

Konstkuben vid Bruksskolan i Söderfors med verk av konstnärerna Ida Lindgren(video) och Roine Jansson(målningar).
Foto : Staffan Claesson

Mikrohistorier – en grupputställning

Mina framträdanden — 16 augusti 2023

Utifrån ett undersökande av begrepp som arkiv, essä, historia och offentlighet har frågor väckts om konstens bidrag till en bearbetning av det förflutna och våra föreställningar om det. Jag deltar med verket Idén om ett barn.
Mikrohistorier
Vernissage
onsdag 16 augusti kl. 17.00 – 20.00
Konstfack, LM Ericssons väg 14, Stockholm
Öppettider 17–21 augusti 2023
veckodagar kl. 10.00 – 18.00
lördag & söndag kl. 12.00 – 16.00

Idag öppnar Stoffs digitala Kulturhus

Mina framträdanden — 14 juni 2023

Välkommen till Konsten Möter Nätet.
Mellan 17-19 den 14:e juni bjuder Transit och ARENA Stoff på virtuellt vernissage – en guidad visning genom den virtuella utställning och plattform som har världspremiär precis då.
Konstnärerna kommer att visa och berätta kort om sina verk, och arrangörerna kommer berätta om hur du som vernissagedeltagare navigerar på Arena STOFF innan du släpps fri att utforska alla verken och berättelserna bakom.
Vernissaget och den guidade visningen sker på zoom.
ZOOMLÄNK:
https://us02web.zoom.us/j/89174402654
Meeting ID: 891 7440 2654
Du som deltar – tänk precis som vid ett fysiskt vernissage. Passa om du vill på att klä dig i något du känner dig fin i och ta dig något bubbligt att dricka medan du tar del av KONSTEN MÖTER NÄTET.
I utställning du kommer att se möter konsten tekniken och glesbygden det virtuella rummets möjligheter. Här skapas unika hybridformer mellan traditionella konstformer och nya tekniker – musikvideor av vallvisor, animationer av urskogen, virtuell vävning och träsmide i 3D är bara några av de verk du bjuds in till att ta del av.

Grupputställningen Den obegränsade kunskapen öppnar den 17e juni kl 13.00 i Lövstabruk

Mina framträdanden — 30 maj 2023

Lövstabruk utställning

Välkommen till sommarens stora konstutställning i Stora magasinet i Lövstabruk med vernissage lördag den 17 juni kl. 13-14.

Det sägs att kunskapen är obegränsad – fantasin är däremot gränslös. I kombination uppstår enastående kreativ kraft som stimulerar innovation och nyskapande.

Möt verk av konstnärerna Anette WixnerIda LindgrenIngrid OrlowskiPenja Hesselbäck och Stuart Mayes som med avstamp i Lövstabruks långa tradition av vetenskap och utveckling tolkar ämnen som kunskap och vetande genom såväl skulptur, video, installation och fotografi.

I ett unikt samarbete mellan Lövstabruk och Uppsala konstnärsklubb visas Boundless Knowledge/Den obegränsade kunskapen under hela sommaren 17 juni – 13 augusti.

Utställningen invigs lördagen den 17 juni av Kristina Hadziresic, kultur och fritidschef i Tierps kommun. Konstnärssamtal med samtliga konstnärer. Moderator: Louise Magnusson, strateg kultur och konst, Tierps kommun.

Varmt välkommen!

Boundless Knowledge/Den obegränsade kunskapen

Visas 17 juni – 13 augusti 2023
öppet dagligen kl 11–16 (stängt 19–24 juni)
Vernissage lördag 17 juni kl. 13–14
Konstworkshop för barn från 7 år lördag 15 juli kl. 13–15

Läs mer på www.lovstabruk.se eller i Facebook-evenemanget: Vernissage: Boundless Knowledge – Den obegränsade kunskapen

Norra Tornen Art Day

Mina framträdanden — 3 oktober 2022

På Norra Tornen Art Day visar jag min skulptur Acceleration utan motstånd.

Dokumentationsbild av skulpturen Accelerationens motstånd
Material: Fruset kranvatten, podie av trallvirke.
Norra Tornen Art Day är det första evenemanget för Oscar Properties artistic review. Tio konstnärer inom måleri, skulptur, video, installation, dans och musikuppträdanden kommer att delta.
Kurerad av Abdullah Mohammad och Erica Giacomazzi.

Finissage för Konst Vid Havet

Mina framträdanden — 15 augusti 2022

Välkommen på finissage den 28e augusti:

14.00 Poesiuppläsning och samtal med konstnär Johanna Hästö om verket Badvakt – Eldvakt
Plats: Tallparksbadet, Öregrund

15.30 Samtal med konstnär Ida Lindgren om verken Det perfekta förbandet och Ruta för samspel.
Plats: Societetshuset Källör, Östhammar med öppen servering.

Projektet Konst vid havet drivs av KRO Uppsala län i samverkan med Östhammars kommun och Region
Uppsala.

Invigning av Konst Vid Havet – 18 juni

Mina framträdanden — 13 juni 2022

Dokumentationbild Ruta för samspel

Jag ställer ut två nya verk under sommaren i en duoutställning med Johanna Hästö arrangerad av KRO Uppland. Initiativtagare och kuratorer Kajsa Haglund och Klas Hällerstrand.

Vernissage den 18e juni kl 14.00 vid Källör. Läs mer här.

Välkomna!

 

Salong CFF

Mina framträdanden — 24 november 2021

Stillbild från videoverk Som om ingenting har hänt

Vernissage 27 november
Invigningstal kl. 13:00 av verksamhetschef Kristyna Müller. Utställningen är öppen 12:00-16:00. Årets upplaga av Salong CFF är både på plats i vårt nya galleri på Bjurholmsplan 26, men även digitalt. På plats kan du ta del av 39 verk i fysisk form utvalda av en jury som bestod av Dorotheé Nilsson, gallerist på Dorotheé Nilsson Gallery, Anna Clarén, fotograf och Lisa Hydén, utställningsansvarig på Fotografiska.

Utställningen pågår 27 november – 19 december.
Öppettider: torsdag – fredag 12-18, lördag – söndag 12 – 16.

Läs mer hos Centrum för fotografi.

Avgångsutställning på Konstakademien

Mina framträdanden — 19 maj 2021

Nu avslutar jag min master på Kungliga Konsthögskolan och alla är välkomna till vår grupputställning på Konstakademien 21 maj-12 juni.

Jag visar min installation Ekots disciplin som består av video, skulptur, textil och fotografi.

Transmission

21/5–12/6
Tisdag–fredag: 11.00–16.00
Lördagar: 12.00–16.00

Utställande studenter: Nada Ali, Johan Eriksson, Tim Høibjerg, Madeleine Jacobsson, Kasper Nordenström Jung, Siiri Jüris, Ida Lindgren, Karin Lindstén, Emelie Markgren, Malin Molin, Georg Nordmark, André Nordström, Cristian Quinteros Soto, Vinicius Jayme Vallorani, Hampus Wernemyr

Konstakademien
Fredsgatan 12

Vänligen notera att antalet besökare som kan vistas samtidigt i konsthallen är begränsat, värdar på plats överser detta. Vi ber om ert tålamod vid eventuella väntetider.